22 Aralık 2012 Cumartesi

Son Apaçi Savaşçıcı Geronimo


Son Apaçi Savaşçıcı Geronimo

Soluk benizlilerin Kızılderililere yaptığı soykırımı duymayan yoktur. Sırf soy farklılığından dolayı Kızılderilileri hunharca katletmişlerdir.

Ama hala nedense Kızılderili deyince akıllara vahşi, yamyam insanlar gelmektedir.

Buna en büyük örnek ise iki sene önce Barrack Obama’dan geldi. Koskoca Amerika’dan tüm dünyaya seslenip Bin Ladin operasyonuna ‘Geronimo Operasyonu’ dedi!

Allahtan evde her pazar sabahı kahvaltıda izlediğiz Trt1’de ki western filmlerinden bir gün Geronimo’yla ilgili bir filme denk gelip izlemiştim.

Bu olaydan sonra okuduğum en güzel kitaplardan biri olan Forrest Carter’in Dağlardan Sorun Beni adlı kitabının da yardımıyla şok olma sebebimi ve Geronimo’yu kısaca tanıtayım.

Geronimo Apaçi Kızılderililerinin en savaşçı en saygı duyulan “Çiriçahu’’ kolundandır. Bereketli toprakları Kızılderililerden arındırma fikri var olagelmiş ve akıllarından çıkmamış Amerikalılara isyan etmiş, Kızılderili köylerini basan ‘beyazlar’ a pusular kurup, onları gafil avlamıştır.

Öyle ki bir ihbar sonucu saklandığı yeri öğrenen Meksika hükümeti, onu yakalamak için 500 iz takipçisi ve 3000 asker göstermiş. Ancak en iyi saklanma becerilerine sahip Geronimo’nun izine bile rastlamamışlardır. Beyazlarla hiç kavga etmemiş barışçıl kabilelerin bile köyleri basılıp, vahşi kıyımlar gerçekleşince Geronimo 1870’te hükümetle anlaşıp teslim olmuştur.

Ancak kamplara toplanan insanların açlıktan ve hastalıktan ölmelerine dayanamayıp isyan çıkarıp kaçmıştır.

1858 de annesi, karısı ve üç çocuğu sebepsiz yere öldüren hükümetle anlaşmaya razı olmuş. Ama halkının göz göre göre kırılmasını içine sindirememişti. Kaçarken yanında 35 savaşçı ve 109 kadın, çocuk ve genç vardı. Amerikan hükümeti Geronimo’nun peşine 5000 kişilik bir tümen takmıştı. Arizona Dağlarına sığınan Geronimo ve beraberindekilerin izine bile rastlayamadılar.

Amerikan hükümeti sırf Geronimo’yu yakalamak için 5000 askerini seferber etmiştir. Geronimo tekrardan 1894 yılında kamplarda tutulan Kızılderililerin kendisi yüzünden eziyet edildiğini duyunca Beyaz Sarayla konuşup, silahını bırakıp teslim olmuştur.

Yeniden 1909 da Oklahoma da öleceği kampa kapatıldığında yanında sadece 16 savaşçı, 12 kadın, 6 çocuk kaldı. 17 şubat günü öldü ve hemen gömüldü.

Böyle şerefli bir savaşçının özellikle SİYAHİ devlet başkanı Obama’dan duymak beni o zaman çok şaşırttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder